Stay Weird med Christina Larsen: Et dansk take på horror og weirdart

Horrorgenrens formål er at skræmme. At forskrække, forfærde og frastøde. Den appellerer til de mørke følelser i os og favner om alt det, lyset ikke rører: Lemlæstelse, blod, smerte, død, deformitet, råd, mørke, mutation, galskab og – ikke mindst – alt det, vi ikke forstår. Horrorfortællingen bruger ikke frygt som et middel. Her er frygten målet. Be afraid. Be very afraid! 

Billederne i artiklen stammer fra Christina Larsens arkiv

Candyman kommer frem til Halloween, hvor han vandrer rundt med lommerne fulde af lækkerier. Denne nat blender han ind med de andre uhyggelige kostumer. Farverne er muntre, smilet stort, og hatten løftes i en høflig gestus. Men lad ikke børnene komme for tæt på.

Horrorgenren kaster en lang skygge. Og i mørket finder du også weirdart som en slags lillebror til horror – eller måske snarere den skøre onkel, der jagter lyserøde kaniner ude i skoven med sit haglgevær. Weirdart er en genre, der bringer surrealisme og horror sammen. Genren er et modsvar til verden, som vi kender. Drøm, fiktion og virkelighed flyder sammen og spørgsmålene; ’hvad nu hvis?’ og ’hvorfor ikke?’ hænger dirrende i luften: Hvorfor skal øjnene sidde over næsen? Hvorfor skal et monster overhovedet have øjne? Hvad nu, hvis en af halloweenforklædningerne, der vandrer rundt til allehelgensaften, ikke er et kostume?

“Horror er gys og gru. Der kan være blod og indvolde, men det kan også snige sig ind i detaljen – den underlige skygge i baggrunden.” 

50540170_328756027840792_7347264748601124137_n

Tre hoveder gror som træer på en gold jord. Små detaljer træder frem, desto længere, man kigger: De knortede gevækster, rynkerne og de opspilede øjne. Hvad har monstrene mon set, der skræmmer dem så?

I Danmark har weirdart historisk set ikke være så udbredt. Men store kunstnere som John Kenn Mortensen og Michael Kvium yder et vigtigt bidrag til genren med deres finurlige monstre og groteske skildringer af mennesket. Nye kunstnere kravler også ud af mørket for at sætte deres præg. Værker som Patientjournal, novelle af Mariane Mide, kryber ind under huden fra første sætning. Queen Momba, tegning af Jan Jensen får det til at krible mellem skulderbladene. Og Nina Broens farverige, skæve maleri Kaos siger i dén grad mere end tusind ord. Også Christina Larsen skiller sig ud med sin karakteristiske humor og evnen til at fortælle historier gennem sine motiver.

“Jeg har været vild med mærkelige og uhyggelige ting hele mit liv, så det er naturligt for mig at bevæge mig i det univers i min kunst.”

41299267_459791641176285_7289584141239051138_n

Christina er en weirdart kunstner fra Amager. Hendes værker har et simpelt udtryk med et strejf af humor, hvor detaljerne kommer frem desto mere, man kigger. Christina har illustrationer med i Read.Die.Repeat vol. 1, 2 og 3. Tryk af hendes illustrationer hænger i Mephisto og på Escobar i København. Hun deler primært sine kunstværker på instagram som @chrisserkicks.

”Jeg har arbejdet med mange forskellige genrer, men kærligheden og udtrykket er landet i det, jeg kalder ’weird cartoonish horror’. Det er oldschool, håndtegnet med forskellige materialer.”

71140815_124838272227559_7939634769973688591_n

Skal tegningen hedde ’Silent Dancer’ eller ’Bloody Ballet’? Kvinden er midt i et spring, i fuld kontrol. Blodet former sig i et smil over hendes ansigt. I sin vildskab finder kvinden skønheden i det voldsomme, elegancen i det blodige.

”For mig handler det om at finde udtryk, inspiration og ideer fra drømme, bøger, film, kunst og livet – mixe det og give det et twist. I weird handler det om twistet – at vende tingene lidt på hovedet. Nogle gange tydeligt, andre gange mere subtilt.”

Weirdart handler om de monstre, der skjuler sig iblandt os – og inde i os, som – uanset, hvor meget vi måske ønsker det – ikke følger samfundets regler og fysikkens love. I weirdart bliver der gjort op med fornuft og undertrykkelse, og det rå, mørke og skæve slippes løs. Det er en legende genre. Den byder op til dans og giver tankerne og kreativiteten frit spil. Der bliver sat ord og streger på underbevidstheden, og der er ingen begrænsninger – så længe det er weird. We are all mad here. 

Tak for at I læste med

Tjek også disse danske weird-kunstværker ud:

Real monsters, udstilling af Michael Kvium

All Shapes and Sizes, tegning af John Kenn Mortensen

Bulgakovs Kat, roman af Adda Djørup

Historien om en moder, eventyr af H. C. Andersen

Var du med dengang, børnesang af ukendt kunstner

Del dette:
Luk menu