De dystre

Fornemmelsen kommer krybende; stemningsfuld, dirrende og mørk. Du mærker hårene på din krop rejse sig og ser dig en ekstra gang over skulderen. Som læser søger jeg ikke det klassiske gys med blod og hjemsøgte huse. Men jeg elsker fortællinger, der er dystre og skæve. Følelsen af, at noget forkert ligger og ulmer lige under overfladen. Her er mine bud på bøger, der passer perfekt til de mørke, regnfulde måneder.

IMG_20211114_135231_843

Vi har altid boet på slottet af Shirley Jackson

Et giftmord har taget livet af de fleste i Blackwood familien. Tilbage er kun de to søstre Merricat og Constance og deres forvirrede, gamle onkel Julian. Landsbybeboerne foragter og terroriserer dem, og de lever isoleret i det store hus udenfor landsbyen. Men en dag bliver søstrenes dagligdag vendt på hovedet, når der kommer en uindbudt gæst. 

Dette er en fortælling om ondskab og galskab, med antiheltinden Merricat i hovedrollen. Hun er simpel og elskværdig – lige bortset fra, når hun forestiller sig sine medmennesker vride sig i smerte og dø. Merricat vandrer rundt i naturen omkring huset, hvor hun bor. Her udfører hun små, uhyggelige ritualer så som at sømme bøger fast til træer og begrave ting. Stemningen rammer generelt helt rigtigt i denne fortælling, med en pirrende skævhed, der ligger lige under overfladen og ulmer. 

If we were villains af M. L. Rio

Dette er en intens historie om venskab, kærlighed og had mellem syv personer, hvis følelser sidder udenpå tøjet. Det er en fortælling om at blive besat af Shakespeare i en sådan grad, at historie og virkelighed flyder sammen. 

De syv hovedpersoner er skuespillere på det elitære Dellecher akademi, der udelukkende studerer Shakespeare. Den indbyrdes konkurrence er intens, og som presset på de unge studerende øges, vokser ydre og indre konflikter også. Shakespeare forgrener sig ind i hovedpersonernes virkelige liv. De kommunikerer sammen i citater fra teaterstykkerne, og som læser oplever man, at nogle af tidens største fortællinger smelter sammen med karaktererne. Men hvem af de syv hovedpersoner mister virkelighedssansen først?  

Det mørke, akademiske univers og teaterstykkerne skaber de perfekte kulisser til denne fortælling. Desuden rummer bogen en af de bedste kærlighedsfortællinger, jeg har læst. 

Den hemmelige historie af Donna Tartt

Den fattige Richard starter på et universitet i Vermont, hvor han bliver optaget i en elitær kreds af græskstuderende. Sammen bringer de deres studie til live og udforsker gamle ritualer. Men en dag bliver konsekvenserne fatale, og de unge studerende bliver sat i en psykologisk skruetvinge, der langsomt strammer grebet omkring dem.  

Dette er et psykologisk drama med afsætning i den oldgræske historie. Det er en historie om misbrug, religion, klasse og etik, der udforsker, hvor galt det kan gå, når man udfordrer de normale og moralske grænser.

Kulisserne er de farveløse omgivelser i Vermont med sne, regn, kulde og bjerge, hvilket skaber nogle stemningsfulde rammer om fortællingen. 

 

 

 

Listen opdateres løbende!

Del dette:
Luk menu