Grædebøger

Klumpen bevæger sig længere op i halsen for hver side. Ordene flyder ud for blikket. En bog, der behandler sorg og ulykke godt kan føles som et helt symfoniorkester, der spiller voldsomt og smukt og efterlader et rungende ekko. Her er mine anbefalinger til bøger, der er knusende smukke i al deres elendighed. 

IMG_20210719_181012_821

Monster af Patrick Ness

En mareridtsnat vågner Conor og opdager, at et monster kalder på ham udenfor hans vindue. Men Conor er ikke bange. For han har allerede mødt ét, som er meget større og meget mere skræmmende. Monster er en eventyrlig, fascinerende og flot komponeret fortælling, der giver en helt ny indsigt i sorgens natur. Den er enestående og helt sin egen.

Et lille liv af Hanya Yanagihara

Et lille liv udforsker og skraller lag på lag af måske det største tema, der findes: Spørgsmålet om, hvad der er meningen med livet, når det byder på så megen smerte. Fortællingen er kunstnerisk, barsk og filosofisk med karakterer, som kravler ind under huden for at blive. Det bliver en af de bøger, som jeg kommer til at hive frem igen og igen som et slags opslagsværk. Og når jeg engang bliver klar og kan håndtere det, vil jeg læse den igen. 

Bogtyven af Markus Zusa

Døden selv fortæller historien om Liesel, der under 2. verdenskrig bliver sendt i plejefamilie sammen med sin bror, der dog aldrig når frem. Den første bog Liesel stjæler er under hans begravelse: ‘Håndbog for Kirkegårdgravere’ og hermed starter Liesels karriere som bogtyv. Gennem dødens øjne får man et anderledes perspektiv på 2. verdenskrig, hvor selv døden ikke er meget for overarbejdet.

Under the whispering door af TJ Klune

En bog om døden og om at bearbejde sorgen over dem, man har mistet. I denne fortælling er døden ikke slutningen, men snarere starten. Den er en mulighed for at reflektere over det liv, du levede – eller undlod at leve og at komme overens med det. Det er en hjertevarm fortælling fyldt med kærlighed og længsel, og om at få det meste ud af den korte tid, du har på jorden.   

De dør begge til sidst af Adam Silvera

Dødsrådet ringer til Mateo og Rufus og fortæller dem, at de skal dø samme dag. Der er ingen vej udenom, ingen måde at snyde skæbnen på. Så de sætter sig for at få så meget ud af deres sidste dag som muligt. Det er en livsbekræftende, romantisk og hjertevarm fortælling, der opleves med en knugende fornemmelse i maven, da læser såvel som karakterer ved, at intet varer ved. 

Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren

Lille Tvebak er syg, men hans storebror, som han elsker over alt i verden, lover ham, at der findes et liv efter døden; det eventyrlige land Nangijala, Fortællingen handler om eventyr, broderskab og heltemod. Men først og fremmest er den et forsøg på at give døden mening, især når den kommer alt for tidligt, og det er bare noget, der rammer plet, hver gang. 

Drømme betyder ingenting af Ane Barmen (A)

Louise på 17 år har mistet sin ældste ven og første store kærlighed Tormod, der døde i en ulykke året forinden. Fortællingen veksler mellem nutiden og fortiden. I nutiden oplever vi blandt andet bedstemorens død, den nye fyr, der skulle have været Tormod og Louises forhold til den gamle og demente Karen på plejehjemmet, hvor hun arbejder. I fortidssporet opleves den spirende kærlighed til Tormod. Det er en smuk, nærværende og sanselig fortælling. 

 

Listen opdateres løbende!

(A) angiver, at der er tale om et anmeldereksemplar

Del dette:
Luk menu