Halloween

Nu, hvor kulden for alvor begynder at krybe ind på os, skal der uhygges. Efterårsbladene rasler, kastanjerne rister og græskaret gaber ved hoveddøren. Men hvad skal du læse for at komme i den uhyggelig stemning? Det har jeg nogle bud på.

IMG_20181030_152542_178

Den søde (u)hygge: Pumpkinheads af Rainbow Rowell og Faith Erin Hicks 

Pumpkinheads er den bedste graphic novel jeg har læst, der foregår i efteråret. Den handler i høj grad om mad, så det er vigtigt med nogle gode læsesnacks til denne supersøde fortælling. 

Vi følger Deja og Josiah, der er efterårsbuddies. Hver halloween arbejder de sammen i det store efterårsmarked i Omaha, Nebraska. Men i år er deres sidste, da de begge skal videre til universitet. 

Deja og Josiah beslutter sig for at opleve alt, hvad efterårsmarkedet har at byde på en sidste gang. De skal spise alle de gode snacks og Josiah skal samle mod til at tale med pigen, han har været vild med i tre år. Det er en hjertevarm fortælling om venskab og kærlighed med søde karakterer, der går all in på efterårshygge. 

Gotisk, skæv og ulmende: Vi har altid boet på slottet af Shirley Jackson

Et giftmord har taget livet af de fleste i Blackwood familien. Tilbage er kun de to søstre Merricat og Constance og deres forvirrede, gamle onkel Julian. Landsbybeboerne foragter og terroriserer dem, og de lever isoleret i det store hus udenfor landsbyen. Men en dag bliver søstrenes dagligdag vendt på hovedet, når der kommer en uindbudt gæst. 

Dette er en fortælling om ondskab og galskab, med antiheltinden Merricat i hovedrollen. Hun er simpel og elskværdig – lige bortset fra, når hun forestiller sig sine medmennesker vride sig i smerte og dø. Merricat vandrer rundt i naturen omkring huset, hvor hun bor. Her udfører hun små, uhyggelige ritualer så som at sømme bøger fast til træer og begrave ting. Stemningen rammer generelt helt rigtigt i denne fortælling, med en pirrende skævhed, der ligger lige under overfladen og ulmer. 

Nu bliver det rigtig syret: Bunny af Mona Awad

Samantha studerer skønlitteratur på det elitære universitet Warren, som ligger i New England. Hun foretrækker sin egen mørke fantasi fremfor sine lærere og medstuderende. Hun er skarp og detaljeorienteret med en tør og dyster humor. Set fra Samanthas perspektiv bliver denne fortælling præget af et simpelt, men super skarpt sprog, der er gennemsyret af mørk humor. 

Handlingen bevæger sig mellem magisk realisme og surrealisme. og humoren er mørk og skæv. Det handler om den kreative proces, om presset i den elitære, akademiske verden og om, hvad ensomhed gør ved et menneske. Er man til mørke og skæve fortællinger, der udfordrer almindelige regler i historiefortælling, så er Bunny et godt bud. Men vær klar på at falde ned i et makabert kaninhul. 

Den skæve fortælling – også til børn: Gro af Adam O. (A)

Vi følger Gro med det vansirede ansigt og en psykisk syg mor. Omkring Gro sker uforklarlige ting, der har noget at gøre med de historier, hun skriver i sin notesbog. Dette er en fortælling om at være anderledes, om at finde trøst i historier, om kilden til gode fortællinger og om at finde håbet i en dyster virkelighed. Det er også en actionpakket fortælling med en fed og uhyggelig skurk.

“”Har du oplevet noget ualmindeligt?” Kajsa lagde sit hoved på skrå. Det gjorde hendes skygge også, men til den modsatte side. “Ikke rigtigt,” sagde Gro.”

Umiddelbart slår Gro mig ikke som en børnebog. Men jeg tror nu alligevel, at jeg ville have elsket denne skæve historie som barn – lidt ligesom jeg elskede Chihiro og Heksene og Drengen med det tikkende hjerte, selvom jeg ikke helt forstod historierne første gang. Der er noget dragende og mystisk ved denne slags fortællinger som jeg altid har elsket. Alt behøver ikke give mening, så længe fortællingen opsluger dig og får dig til at tænke og drømme.

Uhygge med mennesket i centrum: Den hemmelige historie af Donna Tartt

Den fattige Richard starter på et universitet i Vermont, hvor han bliver optaget i en elitær kreds af græskstuderende. Sammen bringer de deres studie til live og udforsker gamle ritualer. Men en dag bliver konsekvenserne fatale, og de unge studerende bliver sat i en psykologisk skruetvinge, der langsomt strammer grebet omkring dem.  

Dette er et psykologisk drama med afsætning i den oldgræske historie. Det er en historie om misbrug, religion, klasse og etik, der udforsker, hvor galt det kan gå, når man udfordrer de normale og moralske grænser. Kulisserne er de farveløse omgivelser i Vermont med sne, regn, kulde og bjerge, hvilket skaber nogle stemningsfulde rammer om fortællingen.

Den mørke side af Shakespeare: If we were villains af M. L. Rio

De syv hovedpersoner er skuespillere på det elitære Dellecher akademi, der udelukkende studerer Shakespeare. Den indbyrdes konkurrence er intens, og som presset på de unge studerende øges, vokser ydre og indre konflikter også. Shakespeare forgrener sig ind i hovedpersonernes virkelige liv. De kommunikerer sammen i citater fra teaterstykkerne, og som læser oplever man, at nogle af tidens største fortællinger smelter sammen med karaktererne. Men hvem af de syv hovedpersoner mister virkelighedssansen først?  

Det mørke, akademiske univers og teaterstykkerne skaber de perfekte kulisser til denne fortælling. Desuden rummer bogen en af de bedste kærlighedsfortællinger, jeg har læst. 

Dystre familiehemmeligheder: Vi var løgnere af E. Lockhart

Hver sommer tilbringer familien Sinclair på deres egen private ø, hvor de hver især prøver at få den største bid af arven. Men denne sommer er anderledes. Vi følger 18-årige Cadence, der sidste sommer var ude for en ulykke og kæmper med hukommelsestap. Omkring hende er resten af familien tavs og nægter at fortælle hende noget. Cadence kæmper for at opretholde facaden. Men mørke hemmeligheder gnaver i familiens polerede facade.   

Dette er en letlæst bog, der er stemningsfuld, dirrende og romantisk, men med uhyggelige undertoner. Læs den!

(A) angiver, at der er tale om et anmeldereksemplar

Del dette:
Luk menu