Barbara af Jørgen-Frantz Jacobsen

En ung dansk præst rejser til Færøerne i midten af 1700-tallet. Han bliver frarådet at gifte sig med præsteenken Barbara, der som 28-årig allerede har været gift med to præster. Barbara bliver kaldt ’landets største hore’ og ’bundliderlig’. Hun forelsker sig hurtigt i mænd og lader sig styre af sine følelser (og lyster), og én mand er sjældent nok. Men på trods af advarslerne, bliver hr. Poul hurtigt besat af Barbara.

Centrale temaer: Kærlighed, jalousi, begær og afmagt

Min vurdering: ♥♥♥♥♥/5

Jeg anbefaler denne bog til: Dig som har lyst til et stort kærlighedsdrama med bemærkelsesværdige personligheder   

Udgivet af: Gyldendal i 1939

Figuren viser, hvor jeg vurderer historien har sine styrker og svagheder

Sprog

Dette er en lidt ældre fortælling og sproget er derefter, men jeg syntes ikke, historien var svær at læse. Tværtimod er det et charmerende sprog, der er sjovt og passer godt til fortællingen. Man skal dog være klar på, at sproget godt kan være lidt tungt, men det er nu ikke så galt efter min mening.    

Karaktergalleri

Barbara er, næst efter Dina (Dinas bog af Herbjørg Wassmo), min yndlings litterære karakter. Hun er et naturbarn, sød og uskyldig men også farlig (især for hendes mænd). Hr. Poul er ung og ambitiøs, og han har ikke i sinde at gifte sig. Alligevel bliver han hurtigt besat af Barbara. Begge hovedpersoner er i deres følelsers vold på godt og ondt. Udover de to hovedpersoner, er der masser af velskrevne og humoristiske bipersoner, som jeg godt kan lide for deres skævheder, og de dynamikker der skabes mellem dem.    

Plot

Fortællingen er et kærlighedsdrama, der beskriver Barbaras intense men flygtige forhold. Historien handler mest af alt om, hvordan Barbara påvirker menneskerne omkring sig. Alt kredser om Barbara. Alligevel er der et klart handlingsforløb, fra hvor hr. Poul først kommer til det noget triste Færøerne, til de udfordringer han oplever i landet, og som eskalerer i løbet af fortællingen. Mere vil jeg ikke røbe. 

Fantasi

Historien foregår hovedsageligt i den sorte, våde landsby med pakhuse og rønner, som udgør Torshavn. Stedet er en kilde til melankoli med evig regn og storm, i en mørk og forkommen stad. Der er ikke mange mennesker Hr. Poul kan tale med, og han savner sit fine København. Til kontrast står den noget skøre lokale befolkning og, ikke mindst, den skønne Barbara, der er som en glæde i mørket. Hun har en erotisk udstråling og kan charmere alle omkring sig. Dette giver en rigtig fin kontrast og skaber et helt specielt univers.   

Nødvendighed

Jeg vil beskrive det centrale tema som; at være i sine følelsers vold, og hvad dette kan drive mennesker til. Jeg synes det er et spændende og relevant emne, som fungerer rigtig godt i historiefortælling generelt. Denne historie er ingen undtagelse.    

Stemning

Fortællingen er præget af humoristiske karakterer og dialoger, blandet med vildskaben fra den lunefulde natur. Den evige regn giver en følelse af en noget melankolsk tilværelse, men dette bliver opvejet af de farverige karakterer, situationer og dialoger. Overordnet set er Barbara en humoristisk fortælling, men med en seriøs undertone. 

Alt i alt en erotisk, humoristisk og dramatisk fortælling om kærlighed på godt og ondt

Del dette:

Dette indlæg har 1 kommentar

Skriv et svar

Luk menu