Bjergtaget 1 – Og de blev lokket af Sidsel Sander Mittet

Sigrid læser dansk ved syddansk universitet. Hun bor i lejlighed med en veninde, går til fester og studerer. Hendes liv er dog langt fra normalt. Sigrid ved ikke, hvorfor hun driver mennesker vilde af lyst, og så er der noget helt galt med hendes ryg. Johannes er ex-soldat og prøver at opretholde en normal dagligdag efter at have været udstationeret. Han bliver hyret af en organisation, der styres af nogle yderst dragende mennesker, hvortil han mister sig selv. Askatla er adelig. Hun befinder sig i elververdenen Bjerget, hvor hun er indblandet i intriger og et blodigt hævntogt. Sigrid, Johannes og Askatlas historier bliver flettet sammen, når elverne fra Bjerget rykker ind i menneskeverden.   

IMG_20190402_115056_457

Genre: Fantasy. Nøgleord: Begær, seksualitet identitet og magt. Sider: 372Udgivet af: FacetUdgivelsesår: 2019. Anmeldereksemplar: Facet

Bjergtaget er en erotisk og sanselig fortælling om at være i begærets magt på godt, men mest på ondt. Det er ikke en kærlighedshistorie, ej heller er det et særlig behageligt indblik i begærets magt. Elverne tager ejerskab over menneskernes seksualitet, og ingen kan bekæmpe dem, uanset førhenværende følelser eller seksuel orientering.   

I historien bliver folkeviserne genfortolket, så de ligger til grund for en moderne fantasy fortælling, der faktisk er ret tro mod de gamle tekster. Det er en fascinerende måde at gribe de danske folkeviser an på.

Læseren følger de tre hovedpersoner Askatla, Sigrid og Johannes, hvor fortællingen, som nævnt, kredser om begærets magt. Bogen berør dog også identitet og venskab, vold og indre styrke. Især Askatla bliver presset til det yderste. Hun er stolt og målrettet, fyldt med kærlighed til sin halvsøster, og hendes fortælling er rørende. 

De tre karakterer står overfor meget forskellige udfordringer, der dog alle udspringer fra elvernes interesser i menneskernes verden. 

Konflikten i elvernes verden er grundet i elvernes syn på mennesker. Nogle mener nemlig, at mennesker er mere end avlsdyr og seksuelle slaver. Ved mordene på en række elvere optrappes konflikten, og jagten på elvernes efterkommere i menneskeverden går ind.    

Det er en utrolig velskrevet fortælling. Hovedpersonernes følelser er sanseligt beskrevet på en måde, der bemærkelsesværdigt fint fanger intensiteten af følelserne, som elverne frembringer i folk. Kapitlerne er korte og slutter lige, når fortællingen er mest spændende. Det fungerer rigtig fint, at historien bliver fortalt på denne måde. Jeg sad i hvert fald på kanten af sædet gennem meget af fortællingen. 

Det er en historie om den indre kamp og intriger, dette på bekostning af et actionpræget plot. Dog er historiens kulmination ret vild. Fortællingen er introducerende, hvor historien efterlader plads til et større univers og videre handling, som jeg ser meget frem til at fordybe mig i.

Alt i alt en barsk fantasy fortælling om begær, seksualitet, identitet og magt. 

Del dette:

Skriv et svar

Luk menu