Blå af Maja Lunde

Året er 2041, og vand er blevet en knap ressource. David og hans datter Lou ankommer til en flygtningelejr efter at have flygtet fra en brand, der har hærget deres hjem. De har kun hinanden, men gør alt hvad de kan for at blive genforenet med familien, de har mistet. I det andet spor er året 2017, og vi følger Signe, en miljøaktivist. Hun rejser fra Vestlandet mod syd for at konfrontere manden, hun engang elskede, og som hun mistede for mange år siden, fordi hun er overbevist om, at hans handlinger ødelægger miljøet.  

IMG_20181215_191655_165

Genre: Apokalyptisk roman. Centrale temaer: Klimaforandringer, overlevelse, kærlighed og familieSider: 357. Udgivet på dansk af: Rosinante. Udgivelsesår: 2018. Anmeldereksemplar: Rosinante

Enødvendigt fokus på klimaforandringerne

Da jeg selv er uddannet indenfor miljø og bæredygtighed, var dette en rigtig interessant historie for mig at læse. Manglen på vand i syd har medført, at der er klimaflygtninge, der søger mod nord. Der er blevet etableret flygtningelejre, der skal hjælpe dem, som kommer fra syd, og grænserne mod nord er blevet lukkede. 

Jeg ved nok om emnet til at påstå, at vi ved meget lidt om fremtidens klima, men fortællingens scenarie, hvor vand er en mangelressource i nogle dele af verden og findes i overflod andre steder, er helt sikkert troværdig

Den svære kamp som miljøaktivist

I sporet, der foregår i 2017, følger vi Signe, hvis historie tager fat i nogle af de overvejelser og forhold, som gør sig gældende for nutidens miljøforkæmpere, især håbløsheden og magtløsheden, som mange nok er tilbøjelig til at føle overfor denne trussel.  

Fortællingen giver et nyt og vigtigt perspektiv på en ressource som mange nok tager for givet, nemlig vand. Den giver desuden et interessant indblik i, hvordan livet som flygtning kan være.   

En smuk fortælling om overlevelse og kærlighed på tværs af tid

Historien handler ikke bare om klimaforandringer, og den er ikke så action præget, som jeg havde regnet med. Faktisk beskæftiger fortællingen sig mere med mennesker, med overlevelse og kærlighed, og der er stærke følelser på spil. Fokus er altså mest på den indre kamp i lyset af klimaforandringerneDette, er også med til at gøre fortællingen troværdig sammenlignet med de apokalyptiske romaner, jeg typisk læser. Jeg så dog gerne, at der blev tilføjet 100 sider med lidt mere action, men dette er en smagssag. 

Plottet er skruet godt sammen, og de to historier/spor formår at sameksistere rigtig fint, selvom de foregår på tværs af tid, og det giver mening for fortællingen at opbygge historien på denne måde, selvom denne måske ikke er klar i starten.  

Alt i alt en velfortalt og rørende fortælling om overlevelse og kærlighed på tværs af tid i lyset af klimaforandringerne 

Del dette:

Skriv et svar

Luk menu