Elementprøven (Sprækken til Luscuro 1) af Julie Midtgaard

14-årige Gry, der bor i Aalborg i 1600-tallet, anklages for at være heks og dømmes til at blive brændt på bålet. Men flammerne dræber hende ikke, og før hun ved af det, befinder Gry sig i Luscuro, et magisk krigshærdet land. Her skal hun bestå den farlige elementprøve, mens krigens trusler hele tiden rykker tættere på. 

IMG_20200130_163535_968

Genre: YA fantasyCentrale temaer: Kærlighed, eventyr og venskabSider: 382. Udgivet af: Tellerup. Udgivelsesår: 2019. Anmeldereksemplar: Tellerup

Historien om Gry, der forsøger at finde sit rette element og bestå elementprøven er underholdende og en stærk start for en (næsten) debutant. Forfatteren Julie har tydeligvis godt styr på håndværket og ved, hvordan man skruer en historie sammen. 

Elementprøven leverer som klassisk YA-fantasy for de lidt yngre læsere med temaer som kærlighed, venskab og krig. Gry kæmper med en masse usikkerheder, og det er fint med en hovedperson, der er lidt forsigtig og underdanig. Grys karaktertræk får vigtig indflydelse på plottet, og det er tydeligt, hvorfor det lige netop er hende, der skal fortælle denne historie. 

Fællesskabet virker som det stærkeste tema i fortællingen – kvindernes fællesskab – vennernes fællesskab – og dette er et rigtig velfungerende aspekt af bogen, der beskrives ganske fint.

I forhold til, hvor dramatisk forsiden og de indledende begivenheder er, er det ikke noget, der præger resten af historien så meget. Det var derimod en hyggelig bog at læse, der (sandsynligvis) gemmer det store drama til de kommende bøger i serien. 

Generelt er første bog lovende, men introducerende. Universet mangler, efter min mening, stadig at udfolde sig. Nogle ting mangler, at blive forklarede, så som magiens og religionens spilleregler, samt dagligdagen i Luscuro. Så jeg glæder mig til at opleve historien udfolde sig i de kommende bøger. 

Alt i alt en lovende start på fortællingen om Gry og hendes venner, og deres fælles dannelsesrejse.

Del dette:
Luk menu