Izola – rejsen til Falkien af Christina Bonde

Izola har på flere måder haft en mystisk barndom. Hun har kun haft sin mor, de er flyttet meget rundt, og hun ved intet om sin far. Efter hendes mors død, ender Izola pludselig i en magisk og meget farlig verden, der hedder Falkien. Her skal hun lære at overleve i et samfund, hvor beboerne er brutale og dyriske, og kvinders rettigheder er (næsten) ikkeeksisterende.    

IMG_20181217_190908_805

Genre: YA fantasyCentrale temaer: Kvindekamp, kønsroller, kærlighed og overlevelseSider: 376. Udgivet af: Tellerup. Udgivelsesår: 2018. Anmeldereksemplar: Tellerup

Velfortalt og stemningsfuld

Historien er en ret klassisk YA fantasy fortælling med action, kærlighed og kampen mod det onde. Det er en utrolig flot bog, med snefnug, der pryder siderne, og desuden er kortet så fint lavet, og dette er også med til at skabe en eventyrlig stemning i fortællingen. 

Falkien er et eventyrland i det kolde nord, og det var interessant at læse om landets skikke, beklædning og sprog. Izola når dog næsten at rejse hele øen rundt, og jeg synes det er lidt synd, at verden ikke er større. 

En hurtig start

Historien bevæger sig hurtigt videre fra Izolas liv som menneske, og hendes mors død, til en vildere tilværelse i Falkien. Jeg ville gerne have lidt flere sider i starten til at lære Izola at kende, hvor der blev opbygget noget mere spænding og mystik, før Izolas eventyr starter.  

På trods af den lidt hastige start, syntes jeg, at plottet var det bedste ved fortællingen. Historien er uforudsigelig, underholdende og spændende. Man lærer Izola lidt bedre at kende som historien udfolder sig, og jeg varmede op til hende efter noget tid. Izola er handlekraftig, og hun bliver også mere empatisk gennem historien.

Kvindernes kamp

I Falkien hersker der nogle gammeldags og lidt forskruede skikke, hvor mændene overordnet set er ubehagelige. Jeg vil ikke fortolke alt for meget på dette, men gennemgående emner som voldtægt og kvindeundertrykkelse er, efter min mening, lidt atypiske for genrenDet passer dog godt til historien og den eventyrverden, der bliver skabt. Izola skal konstant kæmpe for at beholde sin frihed, og for dette, må hun gemme sig ude i vildmarken. På trods af dette dystre aspekt, er historien ret censureret, så den passer meget fint til målgruppen. 

Alt i alt en stemningsfuld og velfortalt YA fantasy fortælling med et velfungerende plot

Del dette:

Skriv et svar

Luk menu