Klimaforsæt: Plantesmør, roer og stoppede sokker

Jeg er ikke selv meget for nytårsforsæt: Kure, motion og jeg skal komme efter dig. Jeg tror, det er mislykkedes for mange gange. Jeg tænker dog at give nytårsforsættet et skud mere – for klimaets skyld. Derfor prøver jeg at udfordre mig selv med nogle små fortsæt. Til dette bruger jeg blandt andet Klima guiden. 

IMG_20200112_115036_317

Genre: Fagbog. Centrale temaer: Klima. Sider: 189. Udgivet af: Politikens forlag. Udgivelsesår: 2019. Anmeldereksemplar: Politikens forlag.

Juleaften stod den på and og sovs. Nytårsaften fik vi lammekølle, en færøsk specialitet, velvidende, at lam, ifølge bogen, er den allerværste klimasynder, hvad angår mad. Så hvorfor skal én som mig begynde at sætte klimamål? 

Fordi der skal være plads til tilbagefald og personlig udvikling. Jeg er ikke helt klar til at basere min kost på insekter og tofu, men det betyder ikke, at jeg ikke kan gøre noget nu, og at jeg med tiden ikke kan blive god.    

Jeg kan godt lide bogens tilgang: Red verden lidt ad gangen. Den sætter små mål, som jeg som forbruger og almindelig borger godt kan overskue – om ikke andet så lidt ad gangen.  

Der er ikke opfundet den dybe tallerken med denne bog, men den giver et godt overblik og nogle konkrete ideer til en mere klimavenlig dagligdag. Den er lækker i sit udtryk og kommer også med nogle interessant fakta. Jeg bruger den som opslagsbog og til inspiration.  

Mine prioriterede klimaforsæt er som følger:

Lokale råvarer: Mange fødevarer sejles til Færøerne langvejs fra. Men her findes også lækre lokale råvarer. Hver onsdag står lokale bønder og sælger deres grøntsager på havnen, hvor fiskere også sælger de bedste fisk, I kan forestille jer. Havnen ligger tre minutter fra min arbejdsplads. Det skulle være til at overkomme at tage derned en gang om ugen. Istedet for tomater fra Spanien, klarer jeg mig nok med roer fra Sandø.

Plantebaserede fødevarer: Jeg lavede pandekager på plantesmør forleden. Det smager som normale pandekager, hvis du spørger mig. Der findes rigtig mange lækre vegetariske og veganske retter. Jeg tror, jeg har godt af, at det grønne kommer til at fylde mere på min tallerken. Jeg kan ikke forestille mig andet end, at det vil medføre en sundere livstil end pizza, kød og sovs, hvilket har været mit brændstof over julen. 

Kvalitet og lang levetid: Man kan forlænge tøjets levetid ved at vaske sjældnere på færre varmegrader. Jeg har for eksempel flere håndlavede striktrøjer, som jeg er vildt glad for. Jeg er også i gang med at strikke noget selv. Det kræver eddermame tid og kræfter! Derfor passer jeg også generelt godt på tøjet. Overtrækstrøjer behøves ikke vaskes så tit og for det meste vasker jeg tøjet på uldprogram på 30 grader. Når jeg køber nyt, forsøger jeg at købe med henblik på, at det skal holde i lang tid. Det kan også tit betale sig at reparere fremfor at købe nyt. 

Kom bare an 2020! Nu hvor jeg skriver mine forsæt så offentligt, så kan det være, at jeg kan blive bedre til at følge dem i 2020. Rigtig godt nytår!

Del dette:
Luk menu