Livet du efterlod af Lotte Elmann Wegner

Albert bor alene i sit drivhus efter en tragedie. Cecily er blevet forladt af sin mand. Christine lever med rastløshed og skyld. Suleima søger tilbage til hendes barndomshjem og genoplever smertefulde minder. Anemone er blevet skilsmissebarn. Åsa bor alene i sit barndomshjem og arbejder i Brugsen. Tabet af nogen, de holder af, forbinder personerne i denne fortælling om at miste og livet derefter. 

IMG_20190623_092216_237

Genre: Realisme. Nøgleord: Sorg, tab, utilstrækkelighed, ensomhed, Sider279. Udgivet af: Montagne. Udgivelsesår: 2019. Anmeldereksemplar: Lotte Elmann Wegner

Dette er en rolig og stemningsfuld fortælling om livet efter, man har mistet dem man elsker, og hvordan man kommer videre. Det er en historie om ensomhed, sorg og følelsen af utilstrækkelighed. 

Tempoet giver plads til fordybelse, og man skal være i humør til en langsom handling og et smukt, lettere kompliceret, sprog, som man skal have overskud til at værdsætte. For fortællingen er virkelig smukt skrevet. 

Historien fortælles af nogle meget forskellige, men troværdige og interessante karakterer, der giver hver deres perspektiv på at miste. Karaktererne er meget plagede på hver deres måde og dette resulterer i en lidt håbløs adfærd. Men det er så troværdigt og rørende, at jeg alligevel accepterede karaktererne som de var. Dertil er deres udvikling godt beskrevet.

Kulisserne danner nogle fine rammer for historien. Det landlige bruges sammen med Alberts drivhus og planter, der fylder meget i fortællingen – og dette giver samtidig god mening for historien. Det er sjældent jeg oplever at kulisserne i en realistisk fortælling bruges så godt. 

Fortællingen formår også at overraske – eller rettere sagt – alle karaktererne endte faktisk med at overraske mig på hver deres måde, hvilket var ret fedt. 

Jeg synes, at vi har at gøre med en form for amerikanisering af en ret så typisk dyster nordisk fortælling. Den dystre realistiske og lidt langsomme nordiske fortælling møder det lidt mere urealistiske, men underholdende og amerikanske plot, hvor alting på usandsynlig vis falder på plads/går op i en højere enhed. Det lyder kryptisk – det kan jeg godt selv se. Men det er svært at komme det nærmere uden at afsløre for meget. Du må selv læse bogen og se, om du er enig 🙂

Alt i alt en stemningsfuld og sørgmodig fortælling om ensomhed, sorg og utilstrækkelighed

Del dette:

Skriv et svar

Luk menu