Øv, Far! af David Walliams

Huberts far hedder Gilbert og er racerkører. Han er den sejeste far i hele byen. Lige indtil han en dag kører galt under et ræs og mister benet. Herefter er livet ikke let for den lille familie. Huberts mor forlader dem til fordel for en rig mand, og Gilbert kan ikke få noget arbejde. Da han låner penge fra nogle skumle typer, for at købe en gave til sin søn, går det helt galt. 

IMG_20181128_124850_218 (2)

Genre: Realisme (oplæsning fra 6-7 år og selvlæsning fra 9 år)Centrale temaer: Familie, fattigdom og ansvarSider: 350. Udgivet på dansk af: HarperCollins Nordic. Udgivelsesår: 2018. Anmeldereksemplar: HarperCollins Nordic.

En sjov fortælling om en dårlig far, der gør sit bedste

Fortællingen er fyldt med biljagter, ræs, bandeord og hvad der ellers kan tænkes at udgøre ens dagligdag, når man har en dårlig far (som man alligevel holder meget af).  

Det er en fortælling fyldt med sjove sidespring. Jeg var særlig vil med en detaljeret gennemgang af, hvordan man laver verdens værste kop te (ad!), samt præsten, der lægger sig i gabestok og giver folk lov til at kaste mødding efter sig, hvis bare de lover at komme i kirke. Forfatteren har det desuden rigtig sjov med farens træben, der bruges i alle tænkelige situationer.  

Teksten er skrevet med forskellige skrifttyper, størrelser og former for at understøtte fortællingen. Det er sjovt og anderledes.

En skør fortælling med et seriøst twist

Uanset hvor sjov historien er, er den også lidt hjerteskærende. Selvom Gilbert er lidt en øv far, så gør han alt, hvad han kan for sin søn. Man følger processen, hvormed Gilbert bliver mere og mere involveret i et kriminelt miljø, og det er rigtig trist, for der synes ikke at være nogen anden udvej for den lille familie. 

Karakterer og situationer bærer fortællingen

Forfatteren kan noget helt særligt med at skabe karakterer med skæve personligheder, og jeg havde det sjovt med at identificere mig med tante Flip, der lugter af gamle bøger, er bibliotekar og skriver rigtig dårlige digte som hun “tvinger” Hubert til at høre.   

‘Øv, Far’ er en dejlig historie med et godt budskab som jeg helt sikkert skal læse igen. 

Alt i alt en super morsom og sød fortælling om en dårlig far, der gør sit bedste

Del dette:

Dette indlæg har 2 kommentarer

Skriv et svar

Luk menu