Og havet var vores himmel af Patrick Ness

Alle mennesker er onde. De dræber dyrene i havet på grusom vis og efterlader skødesløst ligene til at rådne i vandet. Hvalerne har derfor taget kampen op mod menneskerne. Hvalen Batseba jager mennesker sammen med sin flok. På en jagt finder de noget særligt, et levende menneske, der leder dem på sporet af monsteret, myten, djævelen selv, selveste Toby Wick.  

IMG_20181207_180410_479

Genre: YA. Centrale temaer: Krig, ondskab og dæmoner. Sider: 160. Udgivet på dansk af: CarlsenPuls. Udgivelsesår: 2018. Anmeldereksemplar: CarlsenPuls.

En dyster og blodig fortælling i en verden, hvor op er ned, og ned er op

Hovedpersonen er hvalen Batseba, der bliver trænet til at opspore skibe, sænke dem og slå de ombordværende mennesker ihjel. Hun svømmer med sin kaptajn Alexandra og de to andre lærlinge, Treasure og Willem. Hvalerne er vilde og brutale, fyldt med had til menneskerne. Historien er inspireret af Moby Dick, hvor hvalerne leder efter den onde hvaldræber Toby Wick. Det er en dyster og blodig fortælling om ondskab og krig, om kampen mellem hvaler og mennesker i en verden, hvor op er ned, og ned er op. 

Vi oplever menneskets handlinger fra hvalernes synspunkt, samt det noget fjendtlige men tankevækkende bånd, der knyttes mellem den tilfangetagede Dimitri og Batseba. Men jagten på Toby Wick er gået ind, og det er også en historie fyldt med action og død.

Det er ikke alt, der giver lige god mening

Der bruges ikke kræfter på at forklare, hvordan hvaler kan bygge både eller kæmpe med harpuner, men det føles heller ikke så vigtigt. Jeg synes, at historien demonstrerer, at alt ikke nødvendigvis behøver give mening for at være en god fortælling med et stærkt budskab.  

Rørende, smuk og tankevækkende

Historien bliver fortalt med et smukt og poetisk sprog, og jeg er imponeret over, at forfatteren formår at skabe et sådant univers på så få sider. Det er en fortælling, der fordyber sig i ret og forkert, hvad der er forudbestemt, og de skæbner vi selv skaber. Det er en rørende, smuk og tankevækkende fortælling. Desuden er historien meget smukt illustreret, hvor billederne er stemningsfulde, dystre og blodige, og de er en vigtig del af læseoplevelsen. 

Alt i alt en smuk, dyster og tankevækkende fortælling om dæmoner i dybet, og de dæmoner, vi selv skaber 

Del dette:

Dette indlæg har 1 kommentar

Skriv et svar

Luk menu