Livet som selvstændig forfatter: It wasn’t luck – I deserved it! af Katja Berger

Hey! Jeg synes du skal gøre dig selv en tjeneste, og skænke dig en kop kaffe (eller the, hvis du ikke er til dét dér bitre koffein). I dag har Barbara nemlig givet mig frirum til at rable. Så det skal handle om hvordan livet også er som forfatter og selvstændig.

CF231114
Fotograf: Lisbeth Hjort

At være forfatter handler ikke (kun) om at skrive

Det er fedt at være forfatter. Men det er f*ndeme også hårdt og op af bakke sommetider. Det er fantastisk, når man sidder og tuder af lykke over at være færdig med 70.000 ord på 3 uger, får lykønskninger og glædesudbrud, men det kan (desværre) ikke forventes. At skrive er nemlig din passion, ikke nødvendigvis alle andres. Du kan ikke forvente eller kræve at alle holder med dig og synes det er lige så fedt, som du gør. Som forfatter til 8 bøger ved jeg udmærket godt hvor ensomt det kan være – og hvor meget man kan stirre sig blind på egne fejl. Derfor vil jeg anbefale dig, at netværke med forfatterkollegaer, allerede fra et tidligt stadie. Det føles nemlig ikke helt så ensomt, når der er nogen, der forstår dig.

52936519_772103446506713_1777596778091118592_n
Billede fra Katjas eget arkiv. 'Dødens engel' er Katjas tredje og sidste del i 'Fortællinger fra Døden'. Bogen er sat til udgivelse i september 2019.

3 ting der hjælper dig med at bevare forfatter-forstanden

⇒ Invester tid og energi i at møde ligesindede forfattere/forfatterspirer. Det giver dig nogen at snakke med, og nogen til at støtte dig i processen.

⇒ Parkér din indre kritiker på bagsædet. Det er fuldstændig lige meget om du sætter komma som en pro eller har fået brugt det samme ord 120 gange. I første omgang handler det om at skrive. Redigering kommer bagefter.

⇒ Gør op med dig selv, hvorfor du skriver. Hvis du skriver for at sælge godt, stå på messer og holde foredrag med mere – så er det fedt. Hvis ikke, og du blot ønsker at skrive for egen fornøjelse, er det også fint. Der er ikke rigtigt eller forkert.

Pssst … Vil du høre en hemmelighed?

Selv efter 8 bøger, har jeg stadig ikke lært at sætte komma. Jeg sætter komma, som vinden blæser. Men hey, det er derfor, jeg har en korrekturlæser. Spar aldrig på din korrekturlæser. 😉

Som forfatter er det fedt at være på bogmesse og netværke med søde kollegaer, møde skønne læsere og opleve branchen fra sin smukkeste side, men det er også virkelig trættende og energi-slugende at møde så fantastiske mennesker. Og du vil også før eller siden også møde mindre fantastiske mennesker. Du vil møde folk der ikke bryder sig om det du skriver. Du vil få dårlige anmeldelser. Du vil få “nej” til foredrag, køb af bøger, markedsføring og signeringer. Men det er alt sammen en del af pakken. Og det kræver at man får lidt hård hud på hænderne. Man kan ikke gå ned med flaget hver gang at det går lidt op ad bakke. Man kan ikke tage det personligt at en boghandler ikke vil have ens bog stående. Man kan ikke tage den negative anmeldelse personligt. For det er en del af spillet.

50959539_746422649077130_2709403582364385280_o
Billede fra Katjas eget arkiv.

Forfatterens ultimative tip til at overleve branchen

Drømmer du om at blive forfatter? Så start med at spørge dig selv hvorfor. Hvad er vigtigt for dig? Vil du arbejde for at opnå det? Og er du parat til at der også hører møgarbejde med mellem al det gode? Succes kommer ikke af sig selv – det kræver tid, energi og hårdt arbejde. Og succes er helt og aldeles ligeglad med om du også har et fuldtidsjob, to børn, en mand, underviser i madlavning hver onsdag og skal huske at gå tur med kaninen. Succesen venter gerne på dig – men den kommer aldrig af sig selv.

Gør det ondt når nogen hader min bog?

Gu fanden gør det dét. Men jeg bider tænderne sammen, skriger ned i en pude eller går ned i fitnesscenteret og slår på en boksebold. Og så glemmer jeg det igen.

Jeg har kastet mig ud i det her med at skrive ”for alvor”. Derfor kan jeg aldrig tillade mig at fokusere på den dårlige anmeldelse. Jeg kan ikke tillade at de mindre gode sider får overtaget. For de gode vejer så meget op for dem. De skønne ting ved at være forfatter, de utrolige oplevelser, de fantastiske mennesker og imponerende anmeldelser … Det er dem der holder mig oppe, og får mig til at fortsætte på en dårlig dag. Derfor er det dét værd at være forfatter. Fordi jeg elsker det. Og fordi de (mange) gode dage, opvejer de (få) dårlige dage. 

CF231107
Fotograf: Lisbeth Hjort

Sommetider skal man bare springe direkte ud på det dybe – andre gange skal man lære at svømme først

Jeg debuterede selv i 2016. Det er ikke voldsomt mange år siden, De 7 synder udkom. Det var min første bog, og selvom den ikke blev ren Rowling, så solgte den rigtig flot for sin genre og position på markedet. Men jeg arbejdede også hårdt for det.

Året efter fik jeg så en uventet mulighed for at springe ud som selvstændig. Jeg arbejdede på daværende tidspunkt som office manager og marketingansvarlig, og havde i mange år arbejdet med digitale platforme. Det gjorde, at jeg turde tage springet fra fast fuldtidsarbejde til selvstændig – med 180 km i timen og uden sikkerhedsnet. Jeg “fik” jeg en kontorplads i et kontorfællesskab i København. Og jeg skriver “fik” fordi ja, den blev mig tilbudt – men ansøgere vurderes og interviewes inden da. Alligevel var der nogen i min omgangskreds der virkelig lod mig høre for at jeg “også bare altid var så ”heldig” og “jeg fik præcis det jeg pegede på”. Men ved du hvad? Det havde intet med held at gøre. Der var intet af det der var nemt. Det var p*ssehamrende hårdt arbejde. Jeg har tre uddannelser, mere end 25 kurser, jeg arbejdede konstant. Jeg har foræret min arbejdskraft væk for at få erfaring, jeg har netværket, jeg har skrevet mails og konstant været i gang med ét eller andet projekt. I årevis. I månederne op til at jeg blev selvstændig arbejdede jeg praktisk talt 24 timer i døgnet. Jeg passede mit daglige arbejde – og så gik jeg hjem og fortsatte med mit eget. Det kunne jeg i høj grad, fordi jeg dengang var single og uden børn. Det gav mig et langt større frirum til at gøre mine egne ting. Har man familie og villa, volvo og vovse, er det noget sværere. Og så kræver det et bagland, som er med på ideen. Derfor er det også vigtigt at du deler dine drømme med netop dit bagland. Skal det lykkes dig, kræver det tid, energi og overskud. Og det får du kun, hvis du oplever den støtte og kærlighed, du har behov for, fra dem du omgiver dig med.

Psst … Hey! Du dér!

Ja, dig. Du er møghamrende sej. Go you! 

Alt her i livet kræver fokus – det gør dit forfatterskab også

I dag brænder jeg for det jeg laver. Jeg er selvstændig freelancer og forfatter. Jeg arbejder med projektledelse, oversættelse og redigering. Men det betyder ikke, at jeg er klar til at købe villa i Klampenborg. God damn it, dét at være selvstændig kan stadig være hårdt. Der har været ekstremt lange dage, ingen weekendfri, stress over hvor næste måneds indtjening skulle komme fra, frustrationer over manglende betalinger fra kunder og nervøsiteten over om kurserne nu blev booket. Men det har også givet mange glæder, mange sejre. Det har lært mig en masse om mig selv og mit eget værd. Jeg har kæmpet for mine etiske regelsæt og nægtet at bukke under for masserne. Det har været hårdt, ja, men det har givet den største sejrsrus, når det har virket. Og det har været årsag til at jeg har mødt en masse skønne mennesker, som jeg ikke ville være foruden. Så springer du ud i det, så stå fast. Giv dig selv tid. Og giv dig selv et klap på skulderen, fordi du er møghamrende sej!

Man bliver ikke succesfuld selvstændig natten over. Og slet ikke rig, skulle jeg hilse at sige. Jeg har stadig ”rugbrødsarbejde” – det vil sige arbejde, der betaler regningerne. Det bliver jeg nødt til. For ja, jeg kan godt overleve som selvstændig. Men vil jeg leve, kræver det flere penge. Jeg elsker at rejse – det koster penge. Og i de mellemliggende år fandt jeg mig en kæreste og nappede to bonusbørn med i købet. Jeg elsker dem alle tre overalt på jorden – men det sætter andre krav økonomisk. Det er ikke længere nok at overleve rent økonomisk, der skal gerne være lidt ekstra på bankkontoen også. Og det er helt ok. For uanset hvad, så beskæftiger jeg mig stadig med dét jeg elsker. Jeg er glad, hver morgen jeg står op. Jeg gør dét jeg mener er det rigtige, og som jeg brænder for. Drømmer du om at blive selvstændig, så husk, at får du ikke succes fra dag 1, er det ikke lig med fiasko. Du er præcis lige som alle andre – ny på markedet og parat til at arbejde for din drøm. Bare husk; de gode dage er der også. Og så længe du elsker de gode dage højere end du hader de dårlige dage, ja, så er det dét værd.

Del dette:

Skriv et svar

Luk menu